Arunachal Pradesh Geography MCQ – For APPSC, APSSB, CGL, CHSL etc
Enter your email id for daily free job alerts

Arunachal Pradesh Geography MCQ – For APPSC, APSSB, CGL, CHSL etc

Here is a set of Arunachal Pradesh Geography MCQ (multiple choice question). There are four options for each question, only one is the correct option. This post is going to be very useful for various competitive examinations e.g., APPSC, APSSB, CGL, CHSL etc .
 

 

Arunachal Pradesh Geography MCQ

 
1. In which district the Parshuram Kund is located

(A) Lohit
(B) East Siang
(C) East Kameng
(D) West Kameng

Answer: (A) Lohit

2. Which one country did not share its border with Arunachal Pradesh?


a) China
b) Bhutan
c) Myanmar
d) Nepal

Answer: d) Nepal

3. Which place Arunachal Pradesh ranks by its area in India?
 
a) 25th
b) 18th
c) 15th
d) None of These

Answer: c) 15th

4. Which of the following North East Indian state is known as 'Land of Dawn-Lit Mountainous' ?


a) Assam
b) Arunachal Pradesh
c) Manipur
d) Nagaland

Answer: b) Arunachal Pradesh

5. How many river valley are there in Arunachal Pradesh ?


a) 3
b) 2
c) 5
d) 7

Answer: c) 5

6. The most populous tribe of Arunachal Pradesh is


a) Nyishi
b) Monpa
c) Singpho
d) Mishmi

Answer: a) Nyishi

7. The Kameng River originates from which district


(A) Tawang district
(B) West Kameng district
(C) East Siang district
(D) Lohit district

Answer: (A) Tawang district

8. Which one of the following Indian states shares international boundaries with three nations?


a) Uttarakhand
b) Himachal Pradesh
c) Arunachal Pradesh
d) Assam

Answer: (c)

9. The first product of Arunachal Pradesh to receive GI tag is


a) Arunachal Orange
b) Akuchi
c) Thuma
d) Idu Mishmi Textiles

Answer: a) Arunachal Orange

10. Which of the following is a mountain in Arunachal Pradesh?

a) Kangte
b) Nyegi Kangsang
c) Gorichen peak
d) All of these

Answer: d) All of these

11. Which place receives 1st-morning rays in the whole country?


a) Dong Basti
b) Vijaynagar Basti
c) Either or both (a) and (b)
d) None of these

Answer: c) Either or both (a) and (b)

12.  Which one is the largest district in Arunachal Pradesh


a) Kurung Kumey
b) Upper Dibang Valley
c) West Kameng
d) Upper Siang

Answer: B. Upper Dibang Valley

13. Which one is the highest Peak in Arunachal Pradesh


a) Sela Pass
b) Tawang
c) Kangte
d) Myodia

Answer: C. Kangte

14. Which is the Largest National park in Northeast?


a) Kaziranga
b) Manash
c) Namdapha
d) Keibul Lamjao

Answer: c) Namdapha

15. In which city the largest monastery of India is located


(A) Itanagar
(B) Bomdila
(C) Pasighat
(D) Tawang

Answer: (D) Tawang

16. Which one of the following pairs of states of India indicates the easternmost and westernmost state?


a) Assam and Rajasthan
b) Arunachal Pradesh and Rajasthan
c) Assam and Gujarat
d) Arunachal Pradesh and Gujarat

Answer: (d)

17. Which of the following product of Arunachal Pradesh recently recieved Geographical Indication (GI) Tags?


a) Chak-Hao (Black Rice)
b) Bomkai Saree & Fabrics
c) Bhalia Wheat
d) Idu Mishmi Textiles

Answer: d) Idu Mishmi Textiles

18. Consider the following statements about Black-necked crane:


1. It is revered by the Mongpa community of Buddhists as the embodiment of the sixth Dalai Lam(a)
2. In India, the bird is found in Ladakh region and in Arunachal Pradesh.
3. It is listed as Near Threatened in the IUCN red list.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d) 1, 2 and 3

19. Which line separates Arunachal Pradesh from Tibet?


a) Curzon Line
b) Durand Line
c) McMahon Line
d) Maginot Line

Answer: c) McMahon Line

20. Mountain between the Siang river and the Noa-Dihing river is classified as?


a) Eastern Himalayas
b) Mishmi Hills
c) Patkai Range
d) Hengduan Shan

Answer: b) Mishmi Hills
 
Every attempts have been made to avoid any errors. However, if anyone notices any error, kindly bring it to our notice asap.